Tech Xpress

Achterliggende theorie

In periode 1 van leerjaar 1 bij de MLI heb ik een onderzoek gedaan naar het verbeteren van zelfstandig werken bij de workshop Regisseur en in periode 2 van leerjaar 1 heb ik een onderzoek gedaan naar taakinitiatie. Ik heb op 28 november 2023 de aftrap gegeven voor een studiedag executieve vaardigheden bij ons op school waarna we een workshop kregen van Leren Leren Nederland. Ik heb kennis goed kunnen hergebruiken bij het opzetten van deze werkvorm.

Executieve functies

Het is bij de workshop van belang dat tijdens de opname iedereen weet wat hij/zij moet doen. Hierbij spelen een aantal executieve vaardigheden een rol: plannen (wat moet ik ook alweer doen en wanneer), inhibitie (wachten op klasgenoot) en werkgeheugen (tekst onthouden). Doordat de leerling ziet wie er voor hem zit in de uitzending, helpt dat met het overzicht te bewaren.

Visuele cues/ chunking

De presentatievolgorde wordt visueel gemaakt, waardoor leerlingen beter kunnen onthouden wanneer ze aan de beurt zijn. De persoon die voor jou aan de beurt is, is een visuele cue. Op het moment dat deze werkvorm ingezet wordt, heeft de leerling al enige voorkennis. Namelijk die van zijn of haar eigen workshop en wellicht een vaag idee van het totaal. Het past bij de zone van de naaste ontwikkeling (Bodrova et al., 2011) om, na eerst zelfstandig met de nieuwe techniek aan de slag te gaan vervolgens via deze werkvorm het bruggetje te slaan naar samenwerken.

Sociaal leren

Ik “zit” in hoek van het sociaal constructivisme. Volgens Vygotski (Bodrova et al., 2011; Valcke, 2018, p.409) leren kinderen eerst iets in samenwerking met anderen (inter-mentaal), waarna ze deze vaardigheden geleidelijk internaliseren en zelfstandig kunnen toepassen (intra-mentaal). Ik kan me daar zeer zeker in vinden vooral omdat de meeste acties die je als mens doet, in relatie zijn met anderen. Met deze werkvorm zien de leerlingen dat ze een wederzijdse afhankelijkheid hebben. Daarnaast heeft vooral de regisseur iets aan deze werkvorm omdat die leerling dan de uitzending in zijn of haar hoofd al een keer heeft gedaan.

Zelforganiserende klas

Ik weet niet meer precies hoe ik op het spoor van Self-Organized Learning Environment (SOLE) ben gekomen (Dolan et al., 2013). Ik denk omdat ik in leerjaar één nog met de Tech Xpress reed en daar ook het één en ander voor het opgezocht. SOLE is student-centered en wederzijdse afhankelijkheid tussen de leerlingen is van groot belang. Deze werkvorm is losjes gebaseerd op SOLE:

  1. Decentralisatie: leerlingen autonomie en verantwoordelijkheid geven voor hun eigen leerproces. Leerlingen maken zelf het programma en zijn (zo veel als mogelijk) verantwoordelijk voor het verloop van de opname.
  2. Directe feedback: je ziet meteen of je goed staat of niet.
  3. Non-lineaire dynamiek: flexibele leerplannen die aangepast kunnen worden naar de wensen van de leerling. We kunnen het programma en/of de individuele begeleiding per leerling aanpassen maar we werken niet echt met leerplannen; dit is dus deels van toepassing.
  4. Stimulerende leeromgeving: de hele bus is stimulerend! Het is allemaal nieuw voor de kinderen.

 

Bij deze werkvorm is beweging nodig. Ondanks dat er niet aangetoond kan worden dat bewegend leren de cognitieve functies verbetert, blijkt dat leerkrachten ervaren dat een beweegmoment tussen de vakken een positieve invloed heeft op de sfeer in de klas, het gedrag en de aandacht van kinderen (Janssen et al., 2021). Dit merken we ook in de Tech Xpress. Het is belangrijk dat er een knip zit tussen het individueel oefenen en de generale repetitie. Even 5 minuten naar buiten, bewegen en fysiek iets doen, helpt goed bij het richten van de aandacht van de kinderen op de komende generale repetitie. Tot slot is dit voor ons als begeleiders een goede formatieve manier om te zien of de regisseur weet wat er wanneer moet gebeuren. We zijn dan voorbereid om meer of minder te moeten helpen.

Bodrova, E., Leong, D. J. & Akhutina, T. V. (2011). When everything new is well-forgotten old: Vygotsky/Luria insights in the development of executive functions. In R. M. Lerner, J. V. Lerner, E. P. Bowers, S. Lewin-Bizan, S. Gestsdottir, & J. B. Urban (Eds.), Thriving in childhood and adolescence: The role of self-regulation processes. New Directions for Child and Adolescent Development, 133, 11–28.

Dolan, P., Leat, D., Mazzoli Smith, L., Mitra, S., Todd, L. & Wall, K. (2013). Self-Organised Learning Environments (SOLEs) in an English School: An example of transformative pedagogy? The Online Educational Research Journal (OERJ). Retrieved from https://ppl-ai-file-upload.s3.amazonaws.com/web/direct-files/attachments/43968549/283c9b30-6cb0-4090-ab5c-e571ce02b8e7/SOLE.pdf

​Janssen, M., Singh, A., Hartman, E., Kenniscentrum Bewegen, S. e. V., & Lectoraat Bewegingswetenschappen. (2021). Het effect van beweegmomenten op school: wat weten we vanuit onderzoek? LO Magazine, 109(2).

Valcke, M. (2018). Onderwijskunde als ontwerpwetenschap: van leren naar instructie : deel 1. Acco.