Missiestatement

Ik zet mijn creativiteit en verbindend vermogen in om samen te bouwen aan eerlijk en betekenisvol onderwijs, waarin iedereen ruimte krijgt om te groeien.

Creatie

Creatief bezig zijn kan voor mij veel verschillende vormen hebben: het maken van een tekening, maar ook het bedenken van lesmateriaal of een activiteit. Ik vind het belangrijk om ruimte te geven aan vernieuwing en experiment, zowel voor mezelf als voor mijn leerlingen. Door creativiteit ontstaat er beweging; het daagt uit om bestaande patronen te doorbreken en nieuwe oplossingen te vinden. Ik wil de teacher leader zijn die nèt even anders tegen de dingen aankijkt. Dit heb ik altijd al gedaan maar ik heb in de afgelopen twee jaar geleerd om dit meer te omarmen en te onderbouwen met theorie. In mijn onderwijs zoek ik steeds naar manieren om theorie en praktijk te verbinden, zodat leren betekenisvol wordt. Ik geloof dat creativiteit niet alleen gaat over kunstzinnige vakken, maar ook over het lef om vragen te stellen, samen te werken en buiten de gebaande paden te denken. Zo ontstaat er ruimte voor groei, voor mezelf én voor anderen.

 

Een veld paardenbloemen

Verbinding

Ik heb inmiddels een groot netwerk. Dat komt in mijn huidige functie als projectleider doorstroom goed van pas. Daar ben ik dit jaar mee gestart en samen met collega’s van andere scholen wil ik ervoor zorgen dat jonge mensen op de goede plek terecht komen. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig dat we als school over de muren van ons eigen gebouw heen kijken maar ook dat collega’s van verschillende afdelingen meer samen gaan werken.

Volgens York-Barr & Duke (2004) helpt een sterke onderlinge relatie bij kennisdeling, samenwerking en begeleiding van nieuwe docenten. Dit is niet alleen voor docenten belangrijk, maar ook leerlingen profiteren hiervan (Nguyen et al., 2020; Hargreaves & O’Connor, 2017). Ik wil het professioneel kapitaal (Hargreaves & Fullan, 2012) binnen het GLR vergroten en samenwerking en kennisdeling vergroten.

Eerlijk

Ik zie onderwijs als de plek waar de basis wordt gelegd voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Helaas is dat nog lang niet vanzelfsprekend: te vaak bepaalt de achtergrond van een leerling hoe ver hij of zij kan komen. Ik geloof dat onderwijs pas echt van waarde is als iedereen zich kan ontwikkelen en groeien. Voor mij betekent dit dat ik actief belemmeringen wil wegnemen en bewust wil investeren waar dat het hardst nodig is (16Personalities, persoonlijke communicatie, 15 april 2024). Ik wil bijdragen aan onderwijs waarin we niet automatisch de gebaande paden volgen, maar steeds opnieuw kritisch kijken: wie heeft wat nodig om tot zijn recht te komen? Door samen te werken, naar elkaar te luisteren en te blijven vernieuwen, kunnen we mooi onderwijs maken.

 

Bronnen

Hargreaves, A. & O’Connor, M.T. (2017). Cultures of professional collaboration: their origins and opponents. Journal of Professional Capital and Community, 2(2), 74-85.
https://doi.org/10.1108/JPCC-02-2017-0004

Hargreaves, A., & Fullan, M. (2012). Professional capital: Transforming teaching in every school. New York, NY: Teachers College Press.

Nguyen, D., Harris, A., & Ng, D. (2020). A review of the empirical research on teacher leadership (2003-2017). Journal of Educational Administration, 58(1), 60–80.
https://doi.org/10.1108/JEA-02-2018-0023

York-Barr, J. & Duke, K. (2004). What do we know about teacher leadership? Findings from two decades of scholarship. Review of Educational Research, 74(3), 255-316.
https://www.jstor.org/stable/3516026