GLRXTRA
Achterliggende theorie
GLRXTRA is een extra studiejaar van het Grafisch Lyceum Rotterdam waarbij studenten hun eigen onderneming opzetten. De opleiding is sterk individualistisch omdat iedere student een ander bedrijf opzet. Dit heeft gevolgen voor de begeleiding en beoordeling van de voortgang. Tijdens mijn studie kwam ik de term holistisch beoordelen tegen en dit leek erg op de manier van beoordelen zoals we dat al gewend waren bij GLRXTRA. Holistisch beoordelen betekent dat je als beoordelaar kijkt naar het totale beeld van de student en diens prestaties, in plaats van afzonderlijke deelaspecten los te beoordelen (Walton & Martin, 2023).
Een mooie manier om holistisch beoordelen werkbaar te maken is mijns inziens programmatisch toetsen. Ik heb hierbij veel aan het online artikel van Peeters (2019) gehad. Bij programmatisch toetsen verzamelt een student een breed scala aan datapunten. Dit kan van alles zijn: een toets, feedback of een evaluatie, etc. De toetsen zijn onderdeel van het leerproces. Bij programmatisch toetsen wordt er wel onderscheid gemaakt in verschillende soorten datapunten. Er wordt gesproken over low-stake, medium-stake en high-stake. Hierbij is low-stake en medium-stake altijd formatief en high-stake is summatief (het examen).
Met het invoeren van programmatisch toetsen kunnen we beter holistisch beoordelen omdat programmatisch toetsen kijkt naar de student in zijn geheel en in een unieke context (Walton en Martin, 2023), namelijk zijn of haar eigen bedrijf.
Peeters, W. (2019, juni 17). Programmatisch toetsen: waarom, wat en hoe? Geraadpleegd op 03 juni 2025, van https://vernieuwenderwijs.nl/programmatisch-toetsen-waarom-wat-en-hoe/
Walton, J., & Martin, J. L. (2023). Applying Sadler’s principles in holistic assessment design: A retrospective account. Teaching in Higher Education. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/13562517.2023.2244439